בעיות שיניים כתוצאה ממחלות אחרות
רבים לא יודעים זאת, אך טיפולי שיניים וביקורים סדירים במרפאה לא שומרים רק על ההגיינה של הפה, אלא גם על בריאות הגוף, וההפך – בריאות גוף לקויה יכולה להשפיע על מצב השיניים שלכם. לכן, גם אם אתם לא מרגישים כאבים, או בטוחים שמצב השיניים שלכם תקין לחלוטין, הקפידו על ביקורים סדירים במרפאת השיניים. במקביל, הקפידו לשמור על בריאות הגוף, דבר שללא ספק יתרום לבריאות השיניים, וכך תצרו הרמוניה בין בריאות הגוף והפה ותשמרו על הבריאות הכללית שלכם בצורה הרבה יותר טובה.
הקשר בין שמירה על הגיינת הפה לבין בריאות הלב
על פי מחקר חדש בוצע על ידי חוקים מחטיבת הקרדיולוגיה של בית החולים Taipei Veterans בטאיוואן, התגלו ממצאים המוכיחים כי אנשים אשר מקפידים על ניקוי שיניים באופן קבוע הינם בעלי סיכון המופחת ב 24% ללקוחת בהתקפי לב מאנשים שלא מקפידים על ניקוי שיניים קבוע, וסיכון מופחת ב 30% לשבץ. המחקר מוכיח קשר הדוק וישיר בין בריאות השיניים לבין התקפי לב ושבץ ומוכיח כי שמירה על היגיינת הפה ובריאות השיניים הינה חיונית עבור מערכת הלב. הסיבה לכך נעוצה בכך ששמירה על ניקיון השיניים מונע דלקות והצטברות של חיידקים אשר עלולים לעבור מחלל הפה ולהפריע לפעילות התקינה של כלי הדם, ולכן שמירה על היגיינת הפה מבטיחה זרימה טובה ונקייה יותר של הדם אל הלב והמוח.
יתרה מזאת, מחקרים שונים מוכיחים כי דלקת החניכיים, אשר מגבירה תהליכים דלקתיים בכלי דם, יכול להוביל להחמרה של טרשת עורקים, מחלה אשר בסופו של דבר יכולה להוביל לפגיעות לב רבות כמו התקפי לב ופגיעה משמעותית בפעילות הלב.
בנוסף, בבדיקות דם של אנשים אשר סובלים ממחלות חניכיים שונות ניתן לראות עליה ברמות CRP, זאת אומרת, עליה בסמנים של מחלות לבביות. העליה בסימנים הללו מוכיחה כי אנשים בעלי מחלות בחניכיים חשופים יותר למחלות לב.
מחלות המשפיעות על בריאות השיניים
ישנן מחלות רבות אשר יכולות להשפיע על בריאות השיניים, ולכן רבים לעיתים מגיעים אל רופא השיניים בגלל כאבים אך מקבלים ממנו אבחנה למחלה אחרת ממנה ייתכן והם סובלים. בין המחלות העיקריות אשר משפיעות על בריאות השיניים ניתן למצוא:
אסטמה ובריאות השן:
אסטמה בדרגות חמורות, במיוחד אם מדובר במחלה אצל ילדים, פוגעת באופן ישיר בגדילה של הלסתות ולכן היא תשפיע ישירות על בריאות השיניים. בנוסף, חולי אסטמה אשר משתמשים במשאפים הכוללים סטרואידים נמצאים בסיכון גבוה לחלות בפטרת פה.
סוכרת ובריאות השן:
המחלה הנפוצה ביותר של הדור החדש, הסוכרת, משפיעה לא רק על רמות הסוכר בגוף ועל בריאותו הכללית של האדם, אלא יכולה להשפיע גם באופן ישיר על בריאות הפה שלו. קודם כל, המחלה פוגעת בזרימה של הדם, כידוע, ולכן היא יכולה להעלות את הסיכון להופעה של זיהומים שונים בחלל הפה. בנוסף, המחלה יכולה לגרום ליובש בפה אשר יוביל למגוון מחלות שונות כמו דלקות חניכיים, פטרת כיבים בחלל הפה או אבצסים.
קרוהן וקוליטיס:
מחלות קרוהן וקוליטיס הן מחלות מעי דלקתיות אשר כיום סובלים מהן אלפי ישראלים. המחלות הללו יכולות להוביל להופעה של אפטות בחלל הפה, ולרוב כאשר הרופא שלכם יראה אפטות כאלו הוא יפנה אתכם לבדיקה של מחלות אוטואימוניות.
כיב קיבה ובריאות השן:
מחלות כיב קיבה אלו מחלות אשר גורמות לא רק לכאבים. העליה של מיצי הקיבה אל חלל הפה יכולה לגרום לשחיקה של האמאייל אשר נמצא על השן ואפילו לגרום לפטרת בחלל הפה. ולכן פעמים רבות מצב השיניים יכול להראות לרופא השיניים סימנים לכך שישנה התפתחות של כיב קיבה.
היפרתירואידיזם ובריאות השן:
היפרתירואידיזם הינן הפרעות בבלוטת התריס אשר הוכח כי הן יכולות לגרום לזיהומים שונים בחלל הפה, למרות שכיום עדיין לא ברור מדוע. הזיהומים הללו בחלל הפה יכולות לגרום לדלקת רקמות ברקמות אשר תומכות בשיניים, לעששת קשה, נשירה מוקדמת של שיניים נשירות אצל ילדים ואפילו נסיגה של העצם.
איידס ובריאות השן :
איידס, כידוע, הינה מחלה אשר גורמת לכשלים חיסוניים, והדבר יכול להשפיע גם על חלל הפה. חולי איידס נמצאים בסיכון מוגבר למחלות שונות בחלל הפה כמו יובש בפה שיוביל לפטרת, בלוטות לימפה צוואריות מוגדלות, בלוטות רוק מוגדלות, חניכיים אדמומיות, הרפס, אפטות, דימומים, נמק של הרקמות אשר תומכות בשיניים וגם סיכון מוגבר ממשי להופעת גידול סרטני מסוג קאפושי סרקומה.
דלקת מפרקים ובריאות השן:
דלקת מפרקים, אשר בשמה המקצועי נקראת ראומטואיד ארטריטיס, יכולה לגרום להפרעות גם במפרקים של חלל הפה כמו מפרק הלסת או לגרום להופעות כמו של מחלות אוטואימוניות אחרות כמו יובש בפה, דימומים ודלקות שונות.
אנמיה ובריאות השן:
עדיין לא ברור מה הקשר בין חוסר בברזל לבין מחלות בחלל הפה, אך הוכח כי הוא יכול להוביל לדימומים וזיהומים שונים בחניכיים ותחושת נימול.
סרטן הדם ובריאות השן:
סרטן הדם, לוקמיה, בעצם מוביל לגדילה לא תקינה של תאי הדם ומחסור בתאי דם אדומים ולבנים וכן טסיות דם אשר אחריות על קרישת הדם. לכן, חולי לוקמיה יכולים ללקות בזיהומים שונים בחלל הפה ויכולים להופיע אצלם דימומים רבים בחניכיים.
סרטן לימפה ובריאות השן:
בבדיקה של רופא שיניים הוא יכול לגלות כמה תופעות אשר יכולות להעיד על התפתחות של סרטן לימפה כמו בלוטות צוואריות מוגדלות, פטרת, יובש בפה, עששת קשה, נמקים שונים וכן דלקת ברירית הפה. בנוסף, לאחר שהאדם כבר אובחן, טיפולי ההקרנות עלולים לגרום לבעיות דומות לאלו שצויינו קודם, יחד עם נוקשות בלסתות ודלקות חניכיים חמורות.
לסיכום, הקשר בין בריאות הגוף והשיניים הוא ברור, ולכן זכרו כי בדיוק כמו שאתם שומרים על בריאות הגוף שלכם, שמרו על בריאות השיניים, והקפידו על ביקורים קבועים אצל רופא השיניים לא רק כשיש לכם כאבים. לעיתים יש בעיות אחרות שרופא השיניים יכול לאבחן עוד לפני שהכאבים מתחילים.