השתלת חניכיים

השתלת חניכיים הינו תהליך כירורגי הנעשה לצורך טיפול בנסיגת חניכיים – תופעה נפוצה שממנה סובלים 4-12% מהאוכלוסייה כאשר יש נסיגת חניכיים גובה החניכיים מתקצר ושורש השן נחשף מה שגורם לגוף לאבד את ההגנה הטבעית שלו לחדירת בקטריות פצעים ונזקים נוספים . כתוצאה מכך יש רגישות בשיניים בזמן האכילה בטמפרטורה חמה או קרה ,פוגמת באסתטיקה הדנטלית,. השתלת חניכיים באה לפתור את כל זה ולמנוע גם בעיות דנטליות עתידיות, כך שהיא במקרים רבים הכרח לפני שמתרחשים נזקים דנטליים בלתי הפיכים.
איך מתבצעת השתלת חניכיים?
השתלת חניכיים לרוב נחלקת ל-2 חלקים. בחלק הראשון רופא השיניים מסלק מוקדים של דלקת חניכיים ובמידה ויש – גם כיסים של אבנית שנוצרו כתוצאה מנסיגת החניכיים. החלק השני נחשב מורכב יותר כי הוא נעשה בהתאמה אישית למטופל
השתלת רקמה עצמית
בעבר לצורך השתלת חניכיים השתמשו בחלק דק של רקמת החיך או מאיזורים סמוכים והושתלו במקום של נסיגת חניכיים לאחר תקופת ההחלמה השתל הפך לחלק בלתי נפרד מהחניכיים וכיסה את איזור הנסיגה. כיום ישנן טכניקות חדשות ונעשה שימוש גם ברקמות סינתטיות שמבוססות על חומרים ביולוגים כמו פרוטאינים וקולגן, כך שאין צורך בהליך כירורגי לצורך הוצאת רקמות מהפה שלעיתים כרוך באי-נוחות ובכאבים.
ומה קורה אחרי השתלת שיניים ?
אמנם את תוצאות השתלת החניכיים ניתן להעריך רק לאחר כחודש מיום ביצועה, אבל ניתן לחזור לעבודה כבר למחרת. עם זאת, חובה להקפיד על הוראות הרופא, שמירה על הגיינת הפה ותזונה נכונה. חשוב מאוד לא להשתמש בחוט דנטלי בזמן ההחלמה (מקסימום שבועיים), לשטוף את הפה עם חומר דנטלי מיוחד ולקחת משככי כאבים במידת הצורך.
עם זאת, חשוב לזכור שאמנם לא מדובר בפעולה מסובכת ולא כואבת, אבל ניתן למנוע אותה. כל שעליכם לעשות הוא להקפיד על היגיינה דנטלית כדי למנוע נסיגת חניכיים: צחצוח נכון של השיניים לפחות פעמיים ביום, שימוש בחוט דנטלי, ביקורת אצל שיננית לפחות פעמיים בשנה ועוד. למעשה, השתלת חניכיים טובה ככל שתהיה מטפלת בנסיגת חניכיים, ואינה מחליפה את החניכיים הבריאות ועדיף למנוע אותה מלכתחילה.
תהליך השתלת חניכיים דורש הערכה קפדנית להתאמת הטיפול , ובמידה והמטופל נמצא מתאים ניתן לשקם עד 3 מ"מ של רקמת חניכיים. נמליץ לגשת למומחה לשיקום הפה על מנת לבצע הערכה מדוייקת.