השתלת עצם

השתלת עצם היא תהליך כירורגי שקודם להשתלת שיניים וכולל עצם עצמית (עצם שנלקחת מהמטופל עצמו), עצם ממאגר עצם אנושי, עצמות מן החי או עצם סינתטית. תהליך זה מיועד למטופלים שאיבדו שיניים ואין בהם מספיק עצם לצורך החזקת השתלים או עצם לא מספקת. המטרה היא שהשתלים הדנטליים יתאחו לתוך העצם המושתלת, כך שתינתן לשתלים תמיכה טובה יותר ויציבות.
מה המטרה של השתלת עצם?
מלבד מתן תמיכה ויציבות בשתלים דנטליים, השתלת עצם מאפשרת להינות מיתרונות נוספים כמו עידוד צמיחה של עצמות חדשות, עבוי הלסת ועזרה בשיקום ובהתחדשות של הלסת.בנוסף, השתלת עצם משמשת גם במקרים דנטליים נוספים מלבד שתלים, למשל לצורך אחוי עצמות שבורות/סדוקות או עצמות שאינן מתפקדות כראוי כתוצאה מנזק כלשהו. למעשה, השתלת עצם היא פעולה דנטלית נפוצה שיכולה להועיל למטופלים רבים.
למי מתאים טיפול השתלת עצם?
כמעט כל מטופל יכול לעבור בהצלחה ניתוח להשתלת עצם בלסת. זאת תוך התאמת שיטות טיפול ייחודיות לכל אחד באופן אינדבדואלי.
איזה שיטות קיימות בהשתלת עצם?
קיימות שיטות רבות של השתלת עצם דנטלית ו-4 מהן נחשבות לפופולריות במיוחד:
- Autogenous – שימוש בעצם שנלקחת מהמטופל עצמו לרוב עצם הירך (קולית). שיטה זו נחשבת לטובה מכולם כי מכיוון שמדובר בעצם של המטופל, יורדים הסכויים לדחיית השתל ומתחדשת צמיחת עצם חדשה הודות ליצירת החלבון פרוטאין BMP
- Xenograft- שימוש בעצם שנלקחת מבעל חיים כלשהו.
- Allograf- שימוש בעצם שנלקחת מתורם שנפטר, כך שאמנם מדובר בעצם אנושית אבל היא עצם מתה ולא חיה.
- Alloplast – שימוש בעצם ממקור סינתטי לרוב קרמיקה
חייבים השתלת עצם?
אולי תופתעו לדעת אבל למרות השיטות הרבות להשתלת עצם לא תמיד יש בזה צורך. למשל, יש מצבים שבהם אי אפשר טכנית ורפואית לעשות שימוש בהשתלת עצם ויתרה מזאת – כיום יש טכניקות שאינן דורשות השתלת עצם לצורך בצוע שתלים, למשל הברגת השתלים ללא השתלת עצם.
עם זאת, גם בתחום זה מומלץ להתייעץ עם רופא שיניים מומחה בשיקום הפה והשתלות שיניים בכך כדי לקבל התאמה אישית. למשל, האם יש כלל צורך בהשתלת עצם ואם כן – באיזו שיטה יש לעשות שימוש.