חיזוק שיניים על ידי ויטמין D
בעזרת השיניים, אנחנו מעבדים את המזון שצרכנו דרך הפה שלנו. השיניים מאפשרות לנו לנגוס באוכל, לתוך נגיסים קטנים-קטנים, שנוכל להכניס כדרך וושט הגרון, ולתוך מערכת העיכול, להמשך עבודה עם מיצי הקיבה. שיניים חזקות ובריאות, מאפשרות לנו לעבד את המזון שלנו ביתר קלות, ולבתר אותו לחתיכות שאנחנו "יכולים לעבוד איתן". זוהי המהות הפונקציונלית של השיניים.
המהות האסתטית, היא בעצם הכללתן של השיניים כאלמנט בגוף, ואף באזור הפנים. המראה של העיניים, האוזניים, המצח, הלסת, הגבות ושלל האיברים והאלמנטים בפנים שלנו, משקף משהו באישיות שלנו. הדרך בה אנחנו מטפלים בעור שלנו, כמה הוא נקי ובריא. הדרך בה הלסת שלנו רפויה או מכווצת. הדרך בה השיניים שלנו מסודרות, או שלא, וכיוצא בזה. אמנם, הגנטיקה הטבעית לא מספרת הרבה על האישיות בהכרח, אך הדרך בה אנחנו מתייחסים לגוף שלנו, יכולה להעיד רבות. הדרך בה אנחנו מחזיקים מתח או חווים רפיון באיברי הגוף, יכולה לספר המון, גם כן.
כך ששיניים בריאות וחזקות, מאפשרות לנו גם לעבד את המזון שלנו, וגם להרגיש שאנחנו תומכים ודואגים לבריאתנו – משמע, שאכפת לנו מאיתנו. ועצם כך שאכפת לנו מאיתנו, יכולה להיות עובדה ברורה לכל, שקורנת מאיתנו למרחקים – ובכך להשפיע על הצורה בה אחרים גם כן, תופשים אותנו במרחב שלהם.
על כן, הכיצד נוכל לשמור על בריאות השן?
ניתן להסתכל על השאלה הזאת מרבדים שונים. באופן כללי, חלק מהדברים שמשפיעים לרעה על בריאות השן, הם סוגים שונים של כימיקלים וערכי תזונה שאנחנו חושפים את השיניים שלנו אליהם. כמו לדוגמה, סוכר, וכיוצא בזה. באם נוכל לצמצם את צריכת הסוכר, שכן ברבים מהחומרים שאנחנו לוקחים בהם חלק, יש סוכר (חשוב לדעת לקרוא את תוויות הערכים התזונתיים), נוכל לשפר באופן ניכר את היכולת של השיניים שלנו להיות בריאות, שכן יהיה להן "פחות לעבוד איתו".
רובד נוסף, הוא כמובן צחצוח שיניים. צחצוח שיניים יכול לאפשר ניקוי, וטיהור מסוים של חלל הפה, מה שיכול לתרום לרמה ההיגיינית, התומכת בבריאות השן. באופן אישי, נמליץ על משחות שיניים ללא פלורואיד, כיוון שלחומר יש איכויות רעילות שניתן בימינו, בקלות, להימנע מלהיחשף אליהן. אמנם, שיניים כנראה אוהבות פלורואיד, אך שאר הגוף – לא כל כך.
באופן כללי, הרובד החיידקי, הנקרא גם פלאק – לא בהכרח מוסר בצחצוח, ועל כן החיידקים שנמצאים בו – ממשיכים את פעולתם ומפרקים סוכר כמו גם עמילנים, ובכך מייצרים להם חומר שפוגע בשכבת האמייל – שהיא למעשה מגנה על השן. כדי לשמור על בריאות השן, ועל פי כן להימנע מחורים – יש עניין להגיע לכל הנקודות בהן הרובד החיידקי נוכח ונמצא, ולנקות בהתאם.
חיזוק העצמות שבפה
באופן כללי, שיניים הן למעשה עצמות, בגוף שלנו. על כן, הן יכולות להיות חשופות לאותם חוקים, שמשפיעים על חוזק ובריאות העצמות. איך מחזקים את העצמות? יש כאלו שיגידו שהרמת משקולות כבדות, משפרת את דחיסות העצם, וייתכן שזה נכון. אך מה לזה ולשיניים?
כדי באמת לשפר את דחיסות העצם, מבלי להרים משקולות, אפשר לשקול לקחת וויטמין D, ואף וויטמין K, שיש שיגידו ש-K נדרש כדי לאפשר ספיגה של וויטמין D. וזה מביא אותנו לנקודה הבאה שלנו. וויטמין D יכול להתקבל כתוצאה מחשיפה לאור שמש, או ממאכלים מסוימים. יש שיגידו שחלב הוא מקור טוב, אלא שאין הוא בהכרח מכיל כמות גבוהה של ויטמין D, אלא אם כן הועשר באופן מלאכותי. אנחנו באופן אישי, מעדיפים מזונות עשירים מלכתחילה, על פני אלו שהועשרו. כיוון שזה יותר קל לכתוב על התגית "הועשר", מאשר לכתוב "הוכח מחקרית שזה תורם לבריאות מיטיבה". כך שאיננו יודעים אם עצם ההעשרה, באמת תורמת לכך שיותר מהוויטמין נכנס באופן מיטיב ולגיטימי, למערכת.
על כן, באופן כללי, נניח כי היכולת לתרום לבריאות העצם, ועל פי כן לבריאות השן – היא דרך לקיחה של וויטמין D. כמו גם, חשיפה לאור השמש, לפחות זמן מה ביום. מסיבות אלו, ואחרות, שרחבות יותר מהצורך לקבל ויטמין D. מתוך צריכה נכונה וחכמה של וויטמין D, תהא אפשרות לחזק את העצמות, ועל פי כן – גם את מערכת השיניים, או זו לפחות המחשבה שלנו מאחורי הסיפור.