
טיפול בדלקת חניכיים ע"י הקצעת שורשים
אחד הטיפולים היותר חשובים אבל פחות מוערכים הוא הטיפול אצל השיננית.
מהי אבנית ומדוע האבנית הנדבקת לשיניים שלנו כה הרסנית?
שאריות המזון אשר נותרות על השיניים לאחר צחצוח מסתיידות עם הזמן והופכות לאבן,
המרקם המחוספס מזמין חיידקים רבים לקנן עליו.
תוצרי הפירוק של החיידקים גורמים לסביבה דלקתית,
חניכיים אדומות נפוחות ומדממות.
הגוף מנסה להילחם בזיהום אבל עם הזמן משלא הצליח,
כי האבנית דבוקה חזק לשן ולא נעלמת,
האזור הצמוד לאבנית נהרס ואנו מקבלים נסיגה של העצם. העצם נספגת בעקבות הדלקת.
כלומר גובה העצם יורד. כלומר יש פחות עצם שמחזיקה את השיניים, אם התהליך ימשיך יוותרו השיניים ללא תמיכה יתחילו להתנדנד ובסוף יפלו. פעולה של סילוק האבנית לא תחזיר את העצם שכבר נספגה! מה שאבד אבד, המטרה למנוע את המשך הנסיגה. לכן יש להבין שהנזק הוא בלתי הפיך.
ישנם ניתוחי חניכיים והשתלות עצם למיניהם שיכולים במקרים פרטניים להחזיר תמיכה מסוימת של העצם. הניתוחים יקרים, לא תמיד מצליחים ורגישים יותר לדלקת. במקרים רבים הקצעת שורשים יכולה להיות אלטרנטיבה לניתוחי חניכיים.
אם רק היה ניתן להסיר את כל האבנית סביב השורשים כנראה שלא היתה קורת נסיגת העצם והתרופפות השיניים. אבנית שהצטברה בעומק החניכיים ודבוקה לשורשים מצריכה תשומת לב שונה מאבנית שטחית שנמצאת מעל החניכיים. יש להקדיש לכך זמן , ותשומת לב כדי לא לפספס אף אתר אבנית שימשיך לגרום לנסיגת עצם, לכן קוראים לתהליך "הקצעת שורשים"- ליטוש והחלקה של השורש .יש צורך במספר ישיבות שבהם הניקוי מתבצע בעומק החניכיים. זו הדרך היחידה לשמור על השיניים ומערכת התמיכה שלהם, קרי העצם. העבודה בעיקר ידנית עם מכשירים הנקראים קיורטות, איתם פשוט מגרדים את השורש, מחליקים אותו ומסירים ממנו כל שייר אבנית שקיים.
הקצעת השורשים פעמים רבות מבוצעת תחת הרדמה מקומית, כמו שעושים לפני ביצוע סתימה. כך העבודה נעשית ללא כאב ובצורה יעילה מאד.
המטרה היא שלאחר הקצעת השורשים , כל דלקת חניכיים תיעלם, החניכיים יבריאו ויחד עם הקפדה על הוראות ההיגיינה שנתנה השיננית תחזוקת הפה תהיה מיטבית וניתן יהיה לבצע פגישות רגילות של סילוק אבנית ע"י השיננית.