טיפול שיניים בהריון
מזל טוב! את בהריון!
בתקופה זו שבו עובר גופך שינויים רבים בהשפעת הורמונים, גם הפה שלך מושפע מכך. נשים רבות מתלוננות בתקופה זו על דימומים מוגברים מהחניכיים, רגישות בחניכיים והרגשה שהשיניים מתפוררות. למרות זאת, רבות מהן נמנעות מלגשת לטיפול שיניים ובכך עושות לעצמן עוול, דווקא בתקופה זו, בה קיימת פגיעות יתר של השיניים והחניכיים. מסיבה זו, מעקב שיניים בהריון חשוב ויש להקפיד להיבדק אצל רופא השיניים, ואסביר בהמשך מדוע…
גורמי סיכון לשיניים בזמן הריון
מטרת טיפולי השיניים בהריון ומעקב במרפאת השיניים משמעותי בגלל גורמי הסיכון הרבים אליהם נחשפות השיניים בתקופה זו:
1 – רמת הורמונים גבוהה בגוף גורמת בין היתר לתגובה דלקתית מוגברת של הגוף לרובד הדנטלי המצוי בצמוד לחניכיים, כתוצאה מכך החניכיים נפוחות יותר ומדממות. דלקת חניכיים ורמת חיידקים גבוהה היא אחד מגורמי הסיכון ללידה מוקדמת וע"פ המחקרים מגדילה את הסיכויים לכך פי 5 לעומת אישה עם פה בריא.
2 – בחילות והקאות משרות סביבה חומצית בפה, בסביבה חומצית ישנו איכול של השכבה החיצונית בשיניים והתחלת "חורים" בשיניים שרק ילכו ויעמיקו עם הזמן ללא מעקב וטיפול שיניים בהריון.
3 – אכילה לא מסודרת ו"נישנושים" רבים מספקים מצע נוח לחיידקים, אשר בהתפתחותם מגבירים את רמת החומציות בפה. מצב זה יכול להוביל שוב התמוססות נקודתית בשן המתחילה ב"חור" שרק הולך וגדל.
4 – להוסיף על הגורמים 1-3 את עניין העייפות הרבה בהריון ובעקבותיה הרדמות ללא צחצוח שיניים, והרי לכם מתכון מנצח לעששת!
שינים "רכות" בעת הריון
הדעה בדבר בריחת סידן מהשיניים לטובת גדילת העובר אינה נכונה, הסידן קשור בשן בצורה גבישית שאינה זמינה לגוף, בניגוד לזה הנמצא בעצמות האם. מה שנכון זו העובדה שהשיניים פגיעות יותר בזמן ההריון בגלל גורמי הסיכון שפורטו ועל כן חשיבות יתירה לביקור אצל רופא השיניים וטיפול שיניים בהריון תוך מעקב וביקורת במקרה הצורך.
טיפול שיניים בהריון
הטרימסטר הראשון הינו שלב רגיש בהתפתחות העובר ולכן מומלץ בתקופה זו לבצע רק סילוק אבנית או עזרות ראשונות. בהמשך אין מניעה ואף מומלץ לבצע טיפולים רגילים של סילוק אבנית, סתימות טיפולי שורש ואף עקירות על מנת שלא להחמיר את המצב, כמובן שאין מניעה כלל לבצע הרדמה מקומית בעת הריון. כך שבמצב זה טיפול שיניים בהריון יכול רק להועיל. בנוגע לטיפולים גדולים ומורכבים- מומלץ שלא לבצע טיפול שיניים בהריון. בכל שאלה כדאי להתייעץ עם רופא השיניים לגבי סוג הטיפול ואז להחליט יחד, בהתאם לשלב ההריון ולמצב הרפואי, על תוכנית של טיפול שיניים בהריון.
צילומי רנטגן בהריון מותר או אסור?
צילומי רנטגן, בעיקר אם הם נעשים בשיטה הדיגיטלית וכמובן עם לבישת כיסוי סינר עופרת, מדגימים רמת קרינה זניחה ומקבילה לזו המתקבלת בעת חשיפה לשמש למשך מספר דקות, ולכן אין בעיה לבצע צילומי רנטגן בעת הריון, יחד עם זאת מקובל בטרימסטר הראשון להימנע מצילומים.
גורם סיכון לשיני העובר
במהלך ההריון נבטי השיניים של העובר מתפתחים , שימוש באנטיביוטיקה מסוג טטרה-ציקלין יכול לגרום לצביעה חומה של נבטי השיניים ולכן יש להימנע מנטילת אנטיביוטיקה מסוג זה במהלך ההריון וגם במשך ההנקה. בהגיעך לטיפול שיניים בהריון, הקפידי לשתף את הרופא בכל הפרטים הנחוצים כדי להתאים את הטיפול עבורך.
טיפים לשמירה על בריאות הפה בהריון
כפי שנאמר בהרחבה, תקופת ההריון מציבה אתגרים לא מעטים גם בחלל הפה. לכן דווקא בתקופה זו יש להקפיד שבעתיים ולהגיע לבדיקות וטיפולים במידת הצורך. יש להקפיד על צחצוח ביום ובלילה, שניהם חשובים! אין אחד שחשוב יותר.
הצחצוח לפני השינה: מסיר את כל שאריות המזון וחיידקים שנצטברו במשך היום ושהתחילו כבר ל"תסוס".
הצחצוח בבוקר: מסיר את כל החיידקים שפספסתם ערב קודם אשר בהעדר שטיפה ותנועה של הרוק במהלך השינה התיישבו "תססו" כל הלילה והביאו לרמות חומציות גבוהות בפה.
הקפידי, למרות הקושי, להעביר חוט דנטלי פעם ביום ולבקר אצל השיננית לפחות פעמיים במהלך ההריון, כדי לבדוק את מצבו הכללי של הפה ולקבל הפניה בעת הצורך לטיפול שיניים בהריון. זכרי כי החניכיים שלך רגישות יותר ועדינות בשל השינויים ההורמונים וזקוקות לחיזוק ועזרה בשליטה בדלקת ובמניעתה.
לאחר הקאות , אין לצחצח את השיניים שכן בשל רמת החומציות הגבוהה המבנה הגבישי בשיניים חלש יותר וניתן להסרה בקלות, יש לשטוף טוב את הפה במים ולאחר מכן לבצע שטיפת פה המכילה פלואוריד.
שמירה על הפה והשיניים במהלך ההריון תמנע החרפה של טיפול שיניים בהריון ותיצור סביבת פה נעימה בריאה ונעימה למראה.
חשוב להדגיש, הזנחת בריאות הפה בזמן ההריון אינה מסתכמת רק ב-9 חודשים! לאחר הולדת התינוק ישנם חודשים קשים עוד יותר שבהם בוודאות האם משקיעה בבריאות התינוק ושלוותו. בדיקה ובמידת הצורך טיפול שיניים בהריון ימנעו בעיות שיניים גם לאחר הלידה ויתנו לך מבחינת בריאות הפה, זמן של שקט לטפל בתינוק.