טיפים לשמירה על השיניים
כולנו רוצים חיוך לבן ובוהק ושיניים חזקות ובריאות לאורך זמן. חיוך הוא הדרך שלנו לליבם של האנשים שסביבנו והוא המפתח לתחושת האושר שלנו, כלפי חוץ וכלפי פנים. כדי לשמור על שיניים בריאות, להקטין את הסבירות להתפתחות של מחלות חניכיים או שיניים וכמובן להימנע מהצורך בהליכים כירורגיים פולשניים ובלתי נעימים, מומלץ ללכת לביקורים סדירים אצל השיננית ורופא השיניים, אבל יש עוד כמה דברים שתוכלו לעשות כדי להבטיח את בריאות חלל הפה והשיניים שלכם ושל ילדכם. הנה כמה טיפים שיעשו לכם סדר.
צחצחו את השיניים פעמיים ביום באמצעות מברשת שיניים בעלת ראש קטן וסיבים רכים עם משחת שיניים המכילה פלואוריד. חומר הפלואוריד הופך את אמייל השן לפחות פגיע ובכך מונע היווצרות של מחלת העששת.
הקפידו להשתמש בחוט דנטלי, קיסמי שיניים או במברשיות זעירות על מנת שתוכלו להסיר חיידקים ולכלוך גם מהחריצים הקטנים שבין השיניים ומהמקומות שמברשת השיניים לא יכולה להגיע אליהם.
ישנם מקרים בהם רופאי השיניים ממליצים על שימוש במברשת שיניים חשמלית – בדקו האם מצבכם הוא כזה הדורש שימוש במברשת שיניים כזו. מברשת שיניים חשמלית מתאימה בעיקר לאלו מאיתנו המתקשים להסיר את רובד החיידקים באמצעות מברשת השיניים הרגילה. עם מגוון רחב של מברשות שיניים חשמליות במחירים שונים, תוכלו להתייעץ עם רופא השיניים או השיננית ולבחור מהם את זו המתאימה לכם ביותר.
הקפידו על בדיקה שגרתית אצל השיננית ורופא השיניים. בדיקות שגרתיות ותקופתיות אלה יבטיחו שגם אם קיים חשש למחלת שיניים או חניכיים כלשהי תגלו אותה בשלב מתקדם ותוכלו לטפל בה במעוד מועד. כך תוכלו להימנע מטיפולים מורכבים בהמשך. המלצת רופאי השיניים היא להגיע פעמיים בשנה לבדיקה שגרתית.
שמירה על היגיינה אורלית טובה אצל נשים בהריון או אצל נשים שמתכננות להיכנס להיריון היא הכרחית. המלצת הרופאים היא לבצע טיפולים נדרשים מראש ולפני הכניסה להריון כיוון שטיפולי שיניים כוללים ביצוע צילומי רנטגן, או הרדמות וכן הלאה.
מעשנים נמצאים בסיכון גבוהה יותר לפתח סרטן בחלל הפה או מחלת חניכיים העלולה להוביל לאובדן שיניים, פשוט הפסיקו לעשן.
טיפים לשמירה על שיניים אצל ילדים
יש להתחיל בצחצוח שיניים אצל ילדים עם בקיעת השן הראשונה. תוכלו לצחצח את שיני התינוק עם משחת שיניים המותאמת לילדים (משחות שיניים אלה מכילות פחות פלואוריד).
לאחר בקיעת השיניים, נסו להימנע מהרדמה של התינוק בעזרת בקבוק או בזמן ההאכלה. בזמנים אלה ישנה הפחתה של כמות הרוק בפה ונוצרים תנאים מתאימים להתפתחות מהירה של חיידקי עששת. במקום הבקבוק תוכלו להרדים את התינוק עם מוזיקה או להקריא לו סיפור. במהלך הלילה הציעו נוזלים שאינם ממותקים כמו מים.
אם בכל זאת התינוק שתה מבקבוק במהלך הלילה או לפני השינה, הקפידו על לנקות את שאריות המזון או החלב משיניו. תוכלו לעשות את זה באמצעות גאזה או מברשת שיניים עדינה.
כחצי שנה לאחר בקיעת השן ההמלצה היא להגיע לרופא השיניים כדי לקבל הדרכה לפיתוח הרגלים נכונים של צחצוח ושמירה על שיניים בריאות אצל הילד.
אצל ילדים מעל גיל 6 ההמלצה היא לעבור למשחות שיניים למבוגרים המכילות רמת פלואוריד גבוהה יותר כיוון שחשוב שתהיה הגנה כמה שיותר טובה על השיניים הקבועות שעתידות לבקוע.
הקנו לילדיכם שגרה בריאה הכוללת צחצוח שיניים כראוי – עזרו להם ללמוד כיצד לבצע את תהליך צחצוח השיניים על הצד הטוב ביותר. עקבו אחריהם וודאו שהם צחצחו את השיניים כראוי. בדקו ביחד איתם את השיניים ואם הם לא עמדו במשימה שלחו אותם לצחצח שוב ולעשות מקצה שיפורים.
הזנחת הטיפול בשיניים ובחלל הפה יכולה לגרום לכם להתמודד שלא לצורך עם מספר השלכות לא נעימות במיוחד שאנחנו בטוחים שתעדיפו להימנע מהם. הזנחה של השיניים יכולה להוביל לתופעות לוואי כמו ריח רע מהפה, מחלות חניכיים, נסיגת חניכיים, דלקות חניכיים, היווצרות זיהומים בקרבת העצם וברקמת החיבור שלה עם השן, לריקבון ואפילו לאבדן של השיניים וצורך בהשתלת שיניים ובשיקום הפה. השיניים הם חלק בלתי נפרד מגופינו וכפי שאנחנו שומרים על גופינו עלינו לשמור גם על השיניים. למזלנו, היום יותר מאי פעם קל לשמור על היגיינה של השיניים וחלל הפה.
השפעת הלחץ הנפשי על השיניים
כולנו יודעים שללחץ נפשי כרוני (הידוע גם כדחק, סטרס) יש פוטנציאל לגרום לנזק של ממש בגוף. לחץ נפשי מתמשך עלול לפגוע במערכת החיסונית, לגרום לסוכרת, לשבש את מערכת העיכול, להעלות את לחץ הדם ואפילו להגדיל את הסיכון להתקף לב או לשבץ מוחי. אבל לא הרבה יודעם שלחץ נפשי מוגבר יכול להשפיע על בריאות השיניים והפה. אנשים הנוטים להיות בלחץ נפשי מתמיד ומוגבר סובלים מתגובות פיזיולוגיות שונות ולכן חשוב להיות ערניים לכך ולטפל בלחץ נפשי בהקדם. חיים ברוגע ובשלווה יעזרו לגוף לנפש ולשיניים שלכם.
חריקת שיניים
שחיקת שיניים היא חרדה מתמשכת וסטרס המוצאים את פורקנם בזמן השינה. אדם יכול להראות לנו רגוע ושליו במהלך היום אבל אז במהלך הלילה נגלה כי הוא בלחץ גופני ונפשי רב. אדם בסטרס בזמן שהוא ישן מניע את הלסת התחתונה קדימה ואחרונה לעומת הלסת העליונה בחוזקה ובאופן בלתי מודע ותוך כך שוחק את השיניים. שחיקת שיניים עלולה להרוס כתרים, סתימות ושאר שחזורים ועם הזמן אפילו לשנות את צורת הפנים והלסת. פתרו טוב לאנשים הסובלים משחיקת שיניים הוא לישון עם סאד מיוחד המותאם על ידי רופאי השיניים.
כסיסת ציפורניים
על הידיים ובעיקר על הציפורניים שלנו נמצאים מיליוני חיידקים בכל זמן נתון. אדם הכוסס ציפורניים יכול בהחלט להעביר את החיידקים הללו לחלל הפה בזמן הכסיסה, מה שיצור לאחר מכן פצעים וכיבים בחלל הפה. כמו כן, כסיסת ציפורניים יכולה לגרום לסדקים בשיניים הקדמיות, ובמידה וקיימות סתימות לבנות הן עלולות להישבר.
דחיקת לשון
שיווי משקל ואיזון בין הלשון, השפתיים והשיניים מבטיחים שחלל הפה ייסגר כראוי. מרגע שהאיזון מופר מסיבה כלשהי, הדבר משפיע באופן ישיר על השיניים ועל בריאות חלל הפה. לרוב מצב זה של הפרת האיזון ייווצר במקרים של לחץ נפשי. זהו מנגנון אינסטינקטיבי שבו הלשון נעה לחלק הקדמי של הלסת בכוח גדול ובאופן קבוע. הלחץ הנוצר מזיז את השיניים וגורם לאחר מכן לבעיות של נסיגת חניכיים.
אכילה רגשית
מצבי לחץ וחרדה גורמים לכך שאנשים אוכלים פעמים רבות ביום או צורכים הרבה חטיפים בשעות הלילה או בין הארוחות במה שניתן לקרוא לו אכילה רגשית. אופן האכילה הזה גם לרוב כולל צריכה מוגברת של מאכלים לא בריאים עלול לגרום לריח רע מהפה, להתפתחות של עששת ולפגיעה באיזון החומציות שבפה.
כרסום חפצים
כרסום חפצים שונים יכול לגרום לסדקים, לשברים ובשיניים ואפילו לשחיקה של השיניים. אם יש לאדם צורך בלתי נשלט לכרסם דבר מה בפה עדיף שייקח מסטיק ללא סוכר.