כאבי שיניים
המשפט שחוזר על עצמו בקרב נשים מטופלות " אני מעדיפה לידה ולא כאב שיניים" מעיד על הטראומה והפחד הגדול של האוכלוסייה מכאבי שיניים ושכאבי שיניים נמצאים בתחום כאב השונה מכאבי הגוף הרגילים.
תחום כאבי שיניים ברפואה גדול ניגע בעיקרי הדברים.
זכרו שכאב במקורו הנו דבר טוב ונועד להתריע על סכנה לגופנו, הגוף מאותת לנו שישנה בעיה הדורשת התייחסות. אי התייחסות לכאב קטן לרוב יגרור כאב גדול ובעיה חמורה יותר וכמו שאומרים עדיף ללכת לרופא השיניים מאשר לזחול אליו.
חשוב לציין שמנגד ישנם מקרים רבים שבהם בדיקה בעקבות תלונה על כאב אינה מעלה דבר ולאחר מספר ימים, שבועות הכאב חולף כלא היה.
אז איך תדעו איזה סוג הכאב, חולף או דורש טיפול? כמובן, גשו להיבדק.
להלן מספר סוגי כאבי שיניים עיקריים:
כאב חד לקור או אכילת מתוק בשן אחת
בדרך כלל מדובר בנגע עששת בשן, סתימה שבורה, או חלק מהשן שנשבר וישנה חשיפה של השן. הטיפול בדרך כלל פשוט יחסית וכולל ביצוע סתימה, יש לבצעו בהקדם. במקרים ובהם השן טופלה עם סתימה עמוקה ייתכן והגירוי למוך השן חזק מדי, נוצרה דלקת בשורש ויש צורך בטיפול שרש.
כאב חד לקור בכמה שיניים
בדרך כלל קורה בשיניים המדגימות נסיגת חניכיים, או כאשר חולים בסינוסיטיס.
לא מומלץ לבצע טיפול- במקרה של סינוסיטיס, קצות שורשי השיניים בלסת העליונה נושקים לסינוס ומושפעים ממנה. בחלוף הדלקת בסינוס הכאב בשיניים ייעלם.
שיניים המדגימות נסיגת חניכיים- אם הכאב לא נורא ונסבל ביום יום עדיף להשאיר כך החלופה היא או כיסוי הנסיגה עם שתל חניכיים. כאשר ישנה נסיגה של חניכיים בעקבות צחצוח אגרסיבי וישנם שקעים בצווארי השיניים ניתן לסגור שקעים אלו עם סתימות לבנות.
כאב עמום חוזר לפרקים
כנראה דלקת בשן ויהיה צורך בטיפול שרש .
כאב ספונטני חזק ואף מקרין ללא קשר לאכילה או שתיה
ישנה דלקת במוך השן כתוצאה מחור עמוק מאד או סתימה עמוקה קיימת שהיוותה גירוי למוך השן. יש צורך להגיע לעזרה ראשונה לצורך התחלת טיפול שורש והכנסת תרופה לתוך השן.
כאב חזק אף מקרין, לעיתים הרגשה של לחץ בחניכיים לאחר אכילה (בעיקר אוכל בשרי)
ישנו מרווח קל בין השיניים, אוכל נדחס ברווח מטה כלפי החניכיים ויוצר דלקת בחניכיים. בעזרת קיסם יש להוציא את שאריות האוכל ולהגיע בהקדם לטיפול שבו ייסגר המרווח באמצעות סתימה או כתר.
כאב חד כמו מכת חשמל בעת נגיסה
יש סדק בשן, יש להימנע מלנגוס עליה עד לבדיקה. אם הסדק מסתיים בכותרת השן ניתן לבצע שחזור או כתר . במידה והסדק עמוק יותר יש צורך בט"ש.
כאב חניכיים
דלקת חניכיים תגרום לחניכיים אדומים מדממים וכואבים והרגשה של התערערות כל השיניים בפה.
כמובן הפתרון היחיד הוא להגיע לבדיקה ואיבחון, להתחיל טיפול אצל שיננית ובמקרים המורכבים יותר אף למומחה למחלות חניכיים. סילוק האבנית והצלחה לשמור על הגיינת פה טובה תפסיק את הדלקת, עד אז שטיפות מי מלח (כפית מלח בכוס מים פושרים, לגרגר מספר פעמים במשך היום) ובנוסף, שטיפות פה מחטאות שניתן לקנות ללא מרשם רופא יקלו על התסמינים.
כאבים של אפטות בפה
פצעים שורפים בחלל הפה, כואבים מאד , מפריעים לדיבור ואכילה.
התכשירים לא מזרזים ריפוי אלא רק עוזרים לנו לעבור את התקופה בשלום. ללא קשר לתכשירים האפטה תיעלם כעבור שבוע בערך.
משחות למיסוך הפצע מקלות ומונעות שפשוך, תכשיר בשם" KANKA" הינו מצויין, פשוט בעזרת מקלון מניחים טיפה על הפצע, מונעים מרוק לגעת, כמה שניות ישנה צריבה אבל אחר כך ההקלה משמעותית. למי שאין את התכשיר ניתן למרוח טחינה גולמית מעורבבת עם דבש.
ילדים שסובלים מאפטות באופן תדיר, מומלץ שייבדקו לאפשרות של רגישות לגלוטן (מחלת צליאק) או מחלת מעיים דלקתית(כרון)
כאבי בקיעת שיניים לתינוקות
מלווה לרוב בריור יתר, שלשולים מספר ימים.
הטיפול כמובן הוא רק תמיכתי, עיסוי מקומי, נתינת נשכנים קרים ומריחת גל מאלחש (שעוזר רק לכמה דק…)
עזרה ראשונה לכאבי שיניים
- משככי כאבים ( לעיתים לא יעזרו כאשר יש צורך בט"ש מיידי)
- הנחת שמן ציפורן או ציפורן טחון על המקום
- הנחת צמר גפן טבול בעראק
- שטיפת פה (קורסודיל, תרודנט, ליסטרין וכו…)
אל תזניחו את הכאב, הוא מורה לכם לטפל בבעיה קיימת. טפלו בה בעודה קטנה.
לקריאה נוספת על טיפול שיניים בהרדמה מלאה >>