סתימה לבנה
ה'סתימה' העתיקה ביותר המוכרת למדע התגלתה בחפירה ארכיאולוגית בסלובניה. כאשר החוקרים בחנו שלד של אדם שנקבר במקום לפני כ-6,500 שנה, נמצאה סתימה מדונג דבורים באחת השיניים. בשנים שחלפו חומרי המילוי אמנם השתנו אבל הרציונל הקליני נותר כמעט זהה – להשלים את חומר השן שאבד ולמנוע את התפשטות ריקבון השן.
טיפול סטנדרטי לעששת
מחלת העששת היא הגורם העיקרי להיווצרות חורים בשיניים. למעשה, עששת נחשבת למחלה הנפוצה בעולם – כמעט כולנו לוקים בה בצורה כזו או אחרת. המענה הטוב ביותר לעששת הוא ברובד המניעתי. שמירה על היגיינת פה מסירה את שכבת הפלאק החיידקית ואת שאריות המזון שמסייעות לה להתבסס.
אבל לפעמים זה לא מספיק, וחיידקי העששת חודרים את שכבת השן ויוצרים 'חור'. אם לא יטפלו בחור הזה הריקבון יתפשט בחלל השן עד להרס מוחלט ובלתי הפיך שלה. הדרך בה בני האדם מונעים את התהליך הזה ומשקמים שיניים עם חורי עששת כבר לפחות 6,500 שנה היא באמצעות סתימות.
האבולוציה של הסתימות לא התאפיינה בשינויים גדולים, למעשה, גם היום רוב הסתימות שמבצעים רופאי השיניים, מתבצעות באותה טכניקה ועם אותו חומר מילוי בו השתמשו רופאי השיניים לפני מאה שנה. לכן, הופעת 'סתימה לבנה', בהחלט מסמנת שינוי מהפכני בפן הנפוץ הזה של עבודת רופא השיניים.
'מהפכת הסתימה הלבנה'
לפני שמדברים על 'סתימה לבנה' ועל יתרונותיה, כדאי להקדיש כמה מילים לסתימת האמלגם – היא סתימת המתכת, שעד הופעת הסתימה הלבנה, היתה האופציה הכמעט יחידה לביצוע סתימות. בסך הכול, סתימת האמלגם עושה את העבודה, אבל יש לה כמה חסרונות שאין בסתימה של הדור הבא – סתימה לבנה.
סתימת אמלגם לא נקשרת לשן אלא רק ממלאת את החלל שנוצר מאובדן השן. בנוסף, סגסוגת האמלגם מכילה מעט כספית. אמנם לא נמצא קשר בין כספית בסתימות אמלגם ובין תחלואה, ועדיין, יש רופאים שסבורים שראוי להימנע מסתימות אמלגם. אבל החיסרון הגדול באמת הוא צבע המתכת הכהה של הסתימה שבולט על רקע השן ומעכיר אותה עם השנים – את כל זה 'סתימה לבנה' משנה.
סתימה לבנה עשויה מחומרים מיוחדים שנקשרים לשן הטבעית, אין בה חומרים רעילים כמו כספית, והכי חשוב – היא משתלבת עם הגוון המקורי של השן ולא משפיעה על גון השן אחרי שנים.
קרא עוד על סתימות שיניים >>