בעיות שיניים כמקור לריח רע מהפה
הליטוסיס (שם לועזי) או בשמו המוכר יותר "ריח פה", הינו בעיה שרבים סובלים ממנה. יש מהם שאינם מרגישים בו, ומנגד, כרבע מהמתלוננים אינם באמת סובלים ממנו.
קצת רקע על חיידקי הפה
בחלל הפה מצויים חיידקים רבים. עם רובם אנחנו חיים בשלום. ישנם מינים אחדים הגורמים לבעיות כגון עששת, מחלות חניכיים, כתמים וריח פה.
הסיבה העיקרית לריח מהפה היא נוכחות חיידקים המפרקים חלבונים. תוצרי הלוואי של הפירוק כוללים חומצות גופרית שונות בעלות ריח של "ריקבון".
הרכבה של אוכלוסיית החיידקים משתנה מאדם לאדם ותלויה בגורמים גנטיים וסביבתיים. איכות וכמות הרוק חשובים ביותר, ומהווים מנגנון שטיפה של החיידקים ותוצרי הלוואי שלהם. המיקום המועדף על החיידקים בקרב אנשים בריאים הוא גב הלשון, שכן זהו איזור קשה לניקוי ובעל זרימת רוק מועטה.
גורמים להיווצרות ריח פה
1. היגיינת פה לקויה. אי צחצוח או צחצוח לא נכון, מאפשרים לשאריות מזון להירקב בפה. גם טיפולי שיניים כושלים פוגעים בהיגיינה. טיפולים כאלה מותירים רווחים אליהם נדחסות שאריות מזון.
3. זיהום בדרכי הנשימה (ריאות, סינוסים, גרון, נזלת כרונית).
4. יובש פה – הנגרם בשל פגיעה בבלוטות הרוק, תרופות או נשימת פה
5. מחלות שונות – כגון סכרת, בעיות כבד, כליה ריאה ועוד.
לא כל "ריח פה" הינו בעיה רפואית, לדוגמה "ריח בוקר". במשך היום זרימת הרוק שוטפת את הפה ומסלקת את תוצרי הלוואי והריחות. בעת השינה זרימת הרוק יורדת, והפה מתייבש. שאריות מזון ותאים מתים נדבקים לגב הלשון וללחיים, החיידקים מפרקים אותם, ונוצר הריח הרע.
אבחון
כל אחד יכול לבדוק את עצמו באמצעות שתי שיטות פשוטות: ליקוק גב כף היד והרחת המקום, או העברת חוט דנטלי בין השיניים. בשני המקרים, אם אתם סובלים מריח פה, תחושו ריח רע.
אבחון מקצועי יותר יעשה על ידי רופא השיניים אשר יסקור את ההיסטוריה הרפואית, ויבדוק קיום מחלות הקשורות לבעיה זו. יש לעבור על רשימת תרופות הנלקחות באופן קבוע ולבדוק אם יש בהן כאלה הגורמות ליובש פה. כמו כן, ניתן לערוך מבחני רוק. הרופא יערוך גם בדיקה מקיפה של השיניים והרקמות הרכות, יוודא שטיפולי השיניים תקינים, ושאין עששות או דלקות חניכיים.
משך הזמן לריפוי
משך הזמן הנדרש לכך ש"ריח פה" יחלוף תלוי בגורם לו. כאשר הגורם הוא הזנחה של בריאות הפה, טיפול ראשוני של הרופא משפר ומרענן את הפה מיידית. גם כשהגורם הוא דלקת חניכיים, טיפול נכון משפר את המצב בזמן קצר יחסית.
אם לאחר טיפול ראשוני ותחזוקתי בבית הריח לא נעלם, ניתן להיעזר בפתרונות אחרים. מכשור מתקדם לבדיקת ריכוזי תרכובות יוצרות ריח, ובדיקות מעבדה נוספות, יסייעו לכוון לטיפול ספציפי יותר.
מניעה
כאשר מקור הבעיה הוא בחלל הפה, הטיפול הוא מקומי, והבעיה יכולה להיפתר בקלות על ידי:
• ניקוי הלשון בעזרת מנקה לשון
• העברה יומיומית של חוט דנטלי בין השיניים
• שטיפות פה המאושרות ע"י הרופא
• שתיית מים מרובה
• הימנעות ממאכלים מתובלים מדי(פסטרמה, טונה, גבינות "מסריחות", שום, בצל..)
• בדיקה תקופתית ע"י רופא השיניים לצורך שמירה על בריאות הפה וטיפול מוקדם בבעיות בעודן קטנות.
לסיום
לעיתים אנחנו מזהים בעיית ריח פה אצל חברים, ועולה השאלה האם להעיר להם על כך. עשו זאת! אם לא תגידו להם אתם פוגעים בהם יותר, כי אתם מבודדים אותם מאנשים ללא ידיעתם. היו כנים איתם ועזרו להם, הם יעריכו את זה! במיוחד מכיוון שיש פתרונות לבעיה…